Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Näkökulma Älä osta nuorille kaljaa

Kuluneen syksyn aikana on nuorten lisääntynyt alkoholinkäyttö puhuttanut opettajia, nuorisotyön ammattilaisia ja monia vanhempia. Nuorten alkoholinkäyttö ei ole uusi ilmiö. Juopottelun näkyväksi tuleminen enemmän kuin aikaisemmin, herättää aiheellisen kysymyksen siitä onko mukana kuinka paljon muita päihteitä? Oma keskustelunsa aihe on tupakka ja nuuska. Niidenkin käytöstä ollaan huolissaan. Tuntuu hieman siltä, ettei kyse ole enää kokeiluista vaan siitä, että joidenkin osalta homma on karannut käsistä.

Nuorten alkoholinkäytön yleiset syyt ovat hyvin selvillä. Monet ammattilaiset tekevät arvokasta työtä. Jokaisen nuoren tarina on ainutkertainen. Pahanolon turruttaminen kaljalla on surullista mutta usein totta. Perheet ja vanhemmat saattavat olla voimattomia.

Syyllisten ja syiden etsintä on yksi osa tätä kokonaisuutta, mutta liian usein tai lähes aina jää miettimättä se, mistä nuori saa alkoholinsa? Se tuskin tipahtaa reppuun taivaasta. Totta on se, että joku tai jotkut joilla ikä antaa mahdollisuuden kaljanostoon hankkivat väkevät nuoremmilleen ja ottavat hieman välistä hakupalkkaa. Näin systeemi toimii muidenkin päihteiden osalta. Asiaan on vaikea mutta ei mahdoton puuttua. Jos tätä ei oteta tosissaan, voi hinta viinarallista olla liian kova. Kannattaa aloittaa yleisestä ja kovaäänisestä paheksunnasta, luoda sellainen kulttuuri missä ala-ikäiselle kaljan kantaminen tuomitaan ja syylliset pitää ja kannattaa tuoda esille. Jos tiedät kuka tällaisessa on mukana, tee vaikka nimetön ilmianto. Poliisi jatkaa sitten siitä. Asioita ei hoideta saunan takana eikä ilman virkavallan apua.

Yhteisö voi parhaimmillaan toimia varjelemalla tärkeitä asioita. Lapsuus ja nuoruus ilman päihteitä ovat yksi tärkeimmistä teemoista.

Viime viikkoina olen kaivanut muistini sopukoista sairaanhoitaja Anne Eskelisen käynnistämän ajattelu- ja toimintamallin. Laukaassa ison perheen äiti käynnisti uuden tavan ajatella, jonka keskeinen tavoite oli yhdessä puuttua ongelmiin ja selvitä niistä. Palkittu Koko kylä kasvattaa -ajattelu toimii muunneltuna useilla paikkakunnilla edelleen vaikka arvostelijoitakin on ollut. Idea ja unelma siitä, että asioihin voidaan yhdessä vaikuttaa, on ajankohtainen edelleen. Tästä hyvä ja tuore osoitus on paikallisten kauppojen yhteinen linjaus kieltää energiajuomien myynti Leppävirralla alle 15-vuotiaille. Hyvä ja oikea päätös. Kiitos siitä.

Nyt olisi uuden ajattelumallin aika. Se alkaa siitä, että nuorille kaljan ostaminen loppuu, nuoria rohkaistaan siihen, että uskaltautuvat vastustaa sitä mihin aikuiset eivät pysty. Kun nuoret yhdessä meidän tukemana alkavat kyseenalaistamaan joidenkin säälittävää tapaa kuljettaa lähimarketista kaljaa alaikäiselle, alkaa tapahtua. Kun markkinat pienenee, syntyy muutosta hyvään suuntaan.

Kirjoittaja on Leppävirran seurakunnan koordinaattori.