Pääkirjoitus: Paikallisesta osaamisesta on pidettävä tiukasti kiinni

Keski-Savon elinkeinoelämä, kunnat ja kaupungit yhdistivät voimansa alueen osaamisen ja elinvoiman kehittämiseksi, ja alueen yhteinen osaamiskartoitustyö on juuri alkanut. Työn yhtenä keskeisenä tavoitteena on luoda tulevaisuuden toimintamalli koko Keski-Savon osaamisen määrätietoiselle kehittämiselle ja mittaamiselle. Leppävirralta mukana on 15 yritystä, joiden näkemyksiä, tavoitteita ja tulevaisuuden tarpeita kartoitetaan parhaillaan.

Kuopion alueen kauppakamari julkisti viime viikon lopulla tavoitteensa tuplata vientiyritysten määrä maakunnassa vuoteen 2030 mennessä. Kauppakamarin leppävirtalainen toimitusjohtaja Kaija Savolainen korostaa, että uuden kasvun kansainvälistymisen ja hyvinvoinnin avaimet ovat vahvassa alueellisessa yhteistyössä. Kasvun näkökulmasta katse on suunnattava nimen omaan vientimarkkinoille, missä rajat eivät tule niin nopeasti vastaan kuin kotimaassa.

Osaamiskartoitus ja kauppakamarin kova mutta realistinen tavoite tukevat toisiaan. Tyhjästä ei tarvitse missään nimessä aloittaa, sillä kansainvälisen tason osaamista löytyy jokaisesta kunnasta. Tämä osaaminen ei säily itsestään, vaan sitä on vaalittava ja kehitettävä jatkuvasti. Erityisen tärkeää on turvata osaaminen myös tulevaisuudessa, ja kansainvälisillä markkinoilla äärimmäisen kovassa kilpailussa vaatimustaso kasvaa jatkuvasti. Tätä osaamista tarvitaan kaikissa portaissa suunnittelusta ja työnjohdosta toteutukseen sekä myyntiin ja markkinointiin. Väestökadosta kärsivässä Itä-Suomessa on tehtävä kaksin verroin töitä sen eteen, ettei osaaminen valu vain eteläisen Suomen kasvukeskuksiin. Yhteistyötä tarvitaan myös näiden virtojen patoamisessa myös yritysten ja kuntien kesken.

Itä-Suomessa on tehtävä kaksin verroin töitä sen eteen, ettei osaaminen valu vain eteläisen Suomen kasvukeskuksiin.

Kommentoi