Suomen perustuslaki takaa liikkumisvapauden myös ikääntyneille. Ikäihmisilläkin on oikeus valita asuinpaikkansa kulloisenkin elämän tilanteensa mukaan. Väitetään ihmisiä ajettavan taivasalle. Terveyskeskus arvioi edellytykset sairaalaan sijoittamisen välttämättömyyden kulloisenkin terveydentilan mukaan. Ns. vanhustyöryhmä edellyttää, että muut asumisvaihtoehdot on oltava sairaalasta poistuvan henkilön käytettävissä. Siihen sisältyy asiakkaan subjektiivinen oikeus valita palveluntarjoaja toimittajien joukosta. Kun asiakas saa valita itse eri vaihtoehdoista palveluntarjoajansa, kunta mahdollistaa samalla synty- ja kasvualustaa uusille yrityksille. Ja näin kuntalaiset saadaan aidosti hoidetuiksi.
Suomen perustuslaki takaa kaikille elinkeinovapauden. Slogan ”yrittämisen virtaa” on kaikille kuntalaisille tuttu lähes kolmenkymmenen vuoden ajalta. Yrittäjät ovat julkistaneet asiaansa termillä ”Ei kuntaa ilman yrityksiä.” Näen rumaksi julkisen yrityksien lajittelun hyviksiin ja pahiksiin. Kunnan ja myös luottamusmiesten myönteiset julkitulot ja päätökset vaikuttavat yksinyrittäjien toimintaan ja luovat edellytyksiä kehittyvälle ja käytännön läheiselle yritystoiminnalle. Kunnan tulee tehdä yhteistyötä yritysten kanssa ja tukea niitä ostamalla palveluja entistä enemmän mm. palvelusetelein. Kunta voi ylläpitää yrityksiin päin vuoropuhelua, tilata ja ohjata. Sen tulee myös valvoa yrityksiä kunnallisessa tehtävässä asianmukaisesti. Leppävirralle on tänä vuonna perustettu jo yli 30 yritystä. Yritykset työllistävät ja tuovat veroeuroja.
Monituottajamallilla voidaan varmistaa terveet markkinat ja vaikeuttaa esim. sotepuolella mahdollisten monopolien syntymistä. Monituottajamalli tarkoittaa, että kunnan järjestämisvastuulla olevia palveluita tuottaa useat palveluntarjoajat, julkinen, eri yritykset tai järjestöt. Kysyntä ohjautuu myös uusille tai pienille palveluntarjoajille. Asiakkaat monituottajamallissa päättävät itse omista asioistaan. Kunta hyötyy monituottajamallista siten, ettei sen oma tuotanto ylikuormitu eikä kysyntäpiikkeihin tarvitse varautua pitämällä yllä kallista ylikapasiteettia
Kuntalaki velvoittaa kunnat järjestämään palveluita. Välillisesti se tarkoittaa, että kunnan on huolehdittava tarpeelliset niin rahalliset kuin materiaalisetkin resurssit. Kunnan yksinomaisena tehtävänä väitetään olevan vain säästäminen. Kuitenkin järkevä tehtävien ja sinänsä tärkeä talouden hoitaminen edellyttää jatkuvaa arviointia ja kehittämistä. Vuosi takaperin luottamusmiesten yksimielisesti päättämä ja hyvin toteumassa oleva tasapainottamisohjelma on juuri tuota kehittämistä siten, että käytettävissä olevilla resursseilla palvelutaso ei laske. Kunnan velvollisuus ja tahto on selkeästi ylläpitää kykyä hoitaa vastuunsa myös huomenna ja ylihuomenna. Mielikuvajohtaminen tai pelkkä talous edellä -johtaminen vie pitkässä juoksussa palveluiden laadun heikkenemiseen tai syömävelkaan ja pahimmillaan ankarasti kuntalaisten kukkarolle.
varatuomari
kunnanvaltuuston pj. (kok.)