Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ihmiset on asetettava talouden edelle

Se, miten kohtelemme ikääntyviä kuntalaisiamme, on mitä suurin ihmisarvo- ja ihmisoikeuskysymys. Jokaisella on oikeus saada oikeantasoiset ja toimivat palvelut.

Hyväksytty, varsin perusteellinen ja hyvä, vanhusten palvelustrategia pureutuu kysymyksiin erilaisista tarpeista ja tuo myös uusia ratkaisuja. Erilaisia vaihtoehtoja asumispalveluihin onkin kaivattu.

Palvelustrategia perustuu vuosi sitten hyväksyttyyn talouden tasapainottamissuunnitelmaan. Siksi strategiassa onkin vahvasti säästöpaineiden tuntu. Kalliita vuodeosastopaikkoja halutaan purkaa – ja syystäkin – mutta se voidaan tehdä vasta kun muita vaihtoehtoja on tarjolla. Ketään ei heitetä vuodeosastolta taivasalle, mutta realismia on, etteivät taloudellisetkaan tavoitteet toteudu heti sellaisenaan. Ensin on rakennettava ne ryhmäasunnot, perhehoitopaikat ja vahvistettava omaishoitoa ja kotihoidon palveluita.

Strategiassa esitetään vaihtoehtona Virrankodin asumispalveluiden muuttaminen palveluseteliperustaisiksi.

Tämä tarkoittaa siis yksityistämistä, kunnan asumispaikkojen ratkaisevaa vähentämistä ja siirtämistä yksityisen voitontavoittelun välineeksi – eikä tässä puhuta pienyrittäjistä, vaan suurista pörssiyrityksistä.

Yksityistäminen on kylmä ideologinen ratkaisu. Yrityksen logiikka on voitontavoittelun logiikkaa, eikä sen tavoitteena ole asukkaiden hyvinvointi vaan taloudellinen etu. Etenkin jos suuri yritys saa monopoliaseman kunnassa, hintojen kohoamiselle ei ole enää esteitä: siitä kärsivät sekä palvelutalon asukkaat että kunnan veronmaksajat.

Kuntalaisella on myös lain mukaan oikeus valita kunnallinen asuminen setelin sijaan.

Strategia hyväksyttiin valtuuston yhteisellä sopimuksella siitä, että valinta julkisen ja yksityisen palvelutuotannon välillä tehdään myöhemmin. Vasemmistoryhmä ei hyväksy Virrankodin yksityistämissuunnitelmaa. Mielestämme kunnalla on oltava riittävästi omaa palvelutuotantoa. Kuntalaisella on myös lain mukaan oikeus valita kunnallinen asuminen setelin sijaan.

Valtuustoryhmänä olemme sitoutuneet talouden tasapainottamisohjelman tavoitteisiin, mutta emme millä inhimillisellä hinnalla hyvänsä.

Olemme päätöksenteon joka käänteessä huomauttaneet, ettei se saa johtaa kuntalaisten palveluiden heikentämiseen. Nyt kun valtio tukee kuntia pandemian vaikutusten korjaamisessa, voimme huolehtia erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten palveluista.

Jos tasapainotussuunnitelman tavoitteet osoittautuvat epärealistisiksi, niitä on voitava tarkastella uudelleen.

valtuustoryhmän pj. (vas.)

kunnanhallituksen 2. varapj.