Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ikäihmisille nykyaikaiset palvelut

Iäkkäiden henkilöiden asumispalveluiden loppuraporttia voitaneen lyhyesti kutsua perusturvalautakunnan asiakohtaiseksi strategiaksi, siis johtamisen linjoittamiseksi, jonka täytäntöönpanosta huolehtii toimiva operatiivinen johto. Kysterin tilaajatoimikunta tehnee raportin mukaisen päätöksen terveyskeskuksen toisen osaston lakkauttamisesta. Tavoitteena on, että vuodeosastohoito tarjotaan, kun sille on terveydelliset perusteet ja ettei kukaan asu siellä. Potilasta ei tietenkään pallotella mielivaltaisesti nappia painamalla paikasta toiseen, vaan annetaan vapaaehtoinen mahdollisuus asua terveydentilan mukaan sopivissa olosuhteissa omaisten lähellä vaikkapa naapurikaupungissa. Palvelutarpeen mukaan potilas on oikeutettu kevyempään etukäteen varmistettuun asumismuotoon esim. palveluasumiseen, kodinhoitoon, intervallihoitoon, kehitettävään perhehoitoon tai omaishoitoon. Lyhyesti sanottuna tarkoituksena on turvata hyvä paikka kulloisenkin tarpeen mukaan ja parantaa ikäihmisen elämän laatua. Terveyskeskuksen vuodeosasto ei ole kenenkään koti eikä siellä kukaan asu sermien takana toisistaan, vaan se on tarkoitettu välttämättömään terveydenhoitoon.

Kaikki tuo perustuu kaikkien valtuustoryhmien yksimielisesti hyväksymään tasapainottamisohjelmaan, jota toteutetaan strategian omaisesti. Kysymys ei ole itsepäisestä säästämisestä, vaan tasapainottamisesta, joka tarkoittaa kustannusten hillintää ja toimintojen järkeistämistä, kun yhteiskunta muuttuu. Iäkkään henkilön on saatava arvoistaan hoitoa ja laatua elämään myös asumisoloihinsa niin, ettei häntä makuuteta terveyskeskuksessa tarpeettomasti ilman lääketieteellistä perustetta.

Kodinhoidon palvelurakennetta on selvitetty vuoden alussa erillisellä raportilla. Päivittäminen olikin paikallaan. Johtaminen oli vain yksi selvityksen kohde. Kehitettäväksi tulisi saattaa kokonaisuus niin, että mm. työtavat, työajan hallinta ja työnjaolliset tehtävät käydään läpi ja toteutetaan tarvittavat muutokset. Tämä strategian toteuttaminen edellyttää vaativaa työtä tekevän ammattikunnan ja koko työyhteisön panosta.

Esiin nostetut järjestelyt eivät toteudu tietenkään tehostetun hoidon paikkoja lisäämällä tai yksityisten yritysten palvelujen kieltämisellä, tahi palvelusetelikäytännön lopettamisella. Päinvastoin, edelleen kehitettävä palveluseteli antaa tarvitsijalleen aidon valintamahdollisuuden juuri sellaisiin palveluihin, joita katsoo tarvitsevansa. Asianmukaisesti valvottu yksityinen yrittäjä julkisten palvelujen kilpailijana tai kumppanina haastaa etenkin laadun ja kustannusten osalta.

Varkaudessa saman kaltaisin toimin saatiin asia maaliin, miksei meilläkin toimivalla aikataulutetulla strategialla, johtamisella ja yhteistyöllä siihen kyettäisi. Älkäämme juuttuko Törön aikaisiin kunnalliskotijärjestelyihin.

varatuomari (kok.)