Pääkirjoitus: Tyytyväiset vapaa-ajan asukkaat viestivät hyvää

Leppävirran kunta saa vastikään teettämänsä tutkimuksen mukaan hyviä arvosanoja asukkailta ja varsinkin vapaa-ajan asukkailta. Moni olisi valmis suosittelemaan Leppävirtaa asuin- tai mökkipaikkakunnaksi. Puolet molemmista haastatelluista ryhmistä antaa kiitettävän arvosanan.

Kiitosta satelee muun muassa turvallisesta ja viihtyisästä asuinympäristöstä. Vapaa-ajan asukkaat nostavat vahvuutena esiin hyvät mahdollisuudet etätöitä. Nämä mahdollisuudet ovat olleetkin kuluvana vuonna ennennäkemättömässä testissä, ja monella työpaikalla arki on osoittanut, että etätyöt tulivat viimeistään nyt jäädäkseen. Näin ollen yhä useampi vapaa-ajan asukas työskentelee jatkossakin Leppävirran maisemissa.

Vapaa-ajan asukkaat ovat vahvuus ja voimavara. Tutkimuksen mukaan varsin moni heistä olisi kiinnostunut tai valmis osallistumaan Leppävirran asioiden kehittämiseen edes jossakin määrin. Suhteellisesti määrä on suurempi kuin vakituisten asukkaiden kesken.

Kunnalliseen päätöksentekoon vapaa-ajan asukkaat eivät voi nykylainsäädännön mukaan osallistua muuten kuin siirtämällä kirjansa Leppävirralle. Kiinteistöveroa he maksavat, ja luonnollisesti haluavat veroeuroilleen vastinetta voimatta kuitenkaan vaikuttaa niiden käyttöön kuin korkeintaan välillisesti.

Monesti eri yhteyksissä esiin noussutta keskustelua kaksoiskuntalaisuudesta on syytä pitää esillä. Itä-Suomessa tähän tähtäävä muutos olisi toteutuessaan valtava voimavara.

Samalla on tarkasteltava entistä avoimemmin mahdollisuuksia muuttaa vapaa-ajan asuntoja vakituiseen asuinkäyttöön. Esteet on tehty voitettaviksi, ongelmat ratkaistaviksi. Tuhansien vapaa-ajanasukkaiden juurruttaminen entistä tiukemmin Leppävirtaan vahvistaa kuntaa entisestään. Heidän tyytyväisyydellään on suuri merkitys.

Yhä useampi vapaa-ajan asukas työskentelee jatkossakin Leppävirran maisemissa.

Kommentoi