Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Iäkkäiden palveluja ohjaavat säästöt

Julkistettu iäkkäiden palvelustrategia toi toteen sen, mitä jo osasimme pelätä. Iäkkäiden palvelujen vahvana ajurina toimivat säästöt.

Säästöjen ollessa pääasia ainoat varmat muutokset ovat vuodeosastohoidon alasajo sekä tehostetun palveluasumisen vähentäminen. Muut toimenpiteet vaikuttavat epärealistiselta vaikutustensa puolesta, kuten perhehoito, tai ovat tulossa myöhemmässä vaiheessa, kuten kevyemmät palveluasumisen muodot.

Kenenkään koti ei ole vuodeosasto. Vuodeosaston vaihtoehdon tulee kuitenkin olla todellinen, iäkkään hoivan tarvetta, vastaava paikka. Näemme, että vanhuspalvelujen palvelurakenteen muutos lähtee väärästä päästä liikkeelle vähentäen raskasta palvelua ennen kuin kevyempää on aidosti olemassa. Onnistuuko vuodeosastopaikkojen vähentäminen ilman tehostetun palveluasumisen väliaikaista vahvistamista?

Palvelurakenteen muutoksen pohja rakennetaan kotihoidossa ja tämän muutoksen onnistuminen on mielestämme ennen kaikkea johtamiskysymys. Lähiesimiehillä tulisi olla enemmän aikaa tehdä tarvittavia työnjaollisia ja työtapojen muutoksia, jotta kokonaisuus olisi aiempaa toimivampi.

Iäkkäiden palveluiden kehittämisen heikko kohta on se, että kotihoitoon ja tehostettuun palveluasumiseen kohdistuvat säästötavoitteet ovat epärealistisen suuria. Kenties säästötavoitteet on laskettu yksityisten palvelutarjoajien tarjousten mukaisesti, koska esimerkiksi tehostetussa palveluasumisessa koko säästö saataisiin sopivasti siirtämällä valtaosa omista paikoista palvelusetelipaikoiksi.

On kaunis ajatus, että saisimme pieniä hoivakoteja tuottamaan kodinomaista palvelua Leppävirralle. Valitettava totuus on se, että pörssiyhtiö on ainoa, joka pystyy kunnan kovat säästötavoitteet toteuttamaan. Vaarana tällöin on, että asumispalvelut ajetaan näennäismarkkinatalouden piiriin, jossa hinnat nousevat ja laatu kärsii.

Onnistuuko vuodeosastopaikkojen vähentäminen ilman tehostetun palveluasumisen väliaikaista vahvistamista?

Strategiassa on myös hyviä aikeita. On tärkeää, että kotona asumista tuetaan riittävin resurssein ja varhaiseen tukeen panostetaan. Mm. omaishoitajien jaksamiseen panostaminen on yksi tärkeistä kohdista. Olemme valtuustoryhmänä valmiita edistämään sitä, että omaishoidon tukea ei sidota määrärahaan vaan sitä myönnetään kaikille kriteerit täyttäville.

Näemme myös tärkeänä, että iäkkäille on olemassa turvallinen ja yhteisöllinen kevyempi asumismuoto. Esimerkiksi Ikäkortteli -mallilla on saatu hyviä kokemuksia eri ikäisten ja erilaisilla palvelutarpeilla olevien asumisesta. Tällaiseen on nyt mahdollisuus kiinteistöhankintojen johdosta.

Ensiarvoisen tärkeänä pidämme kuitenkin sitä, että iäkkäille turvataan asianmukainen hoiva nyt ja tulevaisuudessa myös silloin, kun tarve on saada sitä ympärivuorokautisesti.

varapuheenjohtaja

puheenjohtaja

Leppävirran sosialidemokraattinen valtuustoryhmä