Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivittämisen paikka

Iäkkäiden henkilöiden, jotka ennen vanhaan olivat vanhuksia, asumispalveluiden järjestämisen loppuraportti nuijittiin läpi niine hyvineen Leppävirran perusturvalautakunnan viime kokouksessa, ja kun tämä teksti julkaistaan, on se todennäköisesti läpäissyt myös kunnanhallituksen käsittelyn. Sitten se siirtyy valtuuston purtavaksi samaan kokoukseen, missä veroprosentit vahvistetaan. Verotus on säilymässä ennallaan, mutta vanhusten asumispalvelut eivät.

Jos taas vanhusten asumispalvelut säilytetään ennallaan, on pakko turvautua jo veroruuviinkin, ja sitähän on mahdollista kiristää niin paljon kuin sielu sietää, ja vaikkei sietäisikään.

Sote-uudistuksesta, joka on selkeydessään kuin kissan sontima pitkäsiima, ei ole tähän hätään pelastajaksi.

Jokainen haluaa läheiselleen ja eiköpä vain itselleenkin mahdollisimman hyvää hoivaa niinä vuosina, kun ei itse enää pärjää. Kun vanhusväestön osuus kasvaa vuosi vuodelta, on hoivaa tarvitsevien määrä jatkuvasti isompi. Leppävirralla on se ongelma, mikä eteläisemmässä naapurissa Varkaudessa saatiin aikoinaan ratkaistua, vaikka tiukkaa teki. Terveyskeskuksen vuodeosasto on hoitoketjun tulppa. Sinne on sijoitettu ihmisiä, joilla ei ole sellaista lääkärin tekemää diagnoosia, mikä välttämättä vaatisi terveyskeskushoitoa. Heidän paikkansa olisi palveluasunnossa. Sitten tarvitaan niitä palveluasuntoja ja asiantuntevaa henkilökuntaa säällinen määrä, ja kotipalveluihin tekeviä käsiä, ja omaishoitajille helpotusta eri muodoissa. Siten saadaan suunnitelma toimimaan käytännössä.

Vuodeosasto 2:n sulkemisajatus on herättänyt huolta. Jos suunnitelma toimii parhaalla mahdollisella tavalla, on tämä huoli aiheeton.

Kahdeksan vuotta sitten hyväksytyssä vanhuspalvelulaissa todetaan, että kunnan on toteutettava iäkkään henkilön pitkäaikainen hoito ja huolenpito ensisijaisesti hänen kotiinsa annettavilla ja muilla avopalveluilla. Pitkäaikaista laitoshoitoa voidaan järjestää vain, jos siihen on lääketieteelliset tai asiakasturvallisuuteen liittyvät perusteet.

Vuodeosastolle mennään käymään eikä olemaan.

Vanhusten makuuttaminen ilman lääketieteellisiä perusteita terveyskeskuksen ylipaikoilla ei ole kenenkään etu. Vuodeosastolle mennään käymään eikä olemaan.

Vanhustenhuolto herättää keskustelua ja nostaa mielipiteitä. Törön kahdeksan miehen yhteishuoneista on tultu jo pitkä matka inhimillisempään suuntaan.

Palvelumalleja pitää joka tapauksessa koko ajan kehittää ja päivittää. Tarve kasvaa.

Yksityiset vanhuspalvelut ovat joillekin kirosana. Niiden maine on osin ryvettynyt kehnojen toimijoiden vuoksi.

Yksityisiä tarvitaan julkisten rinnalle ja yhteistyökumppaneiksi.

Muussa tapauksessa palveluiden järjestäminen tulee vaikeutumaan tulevaisuudessa entisestään, kun kuntien pelimerkit vain vähenevät.