Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Oikeaa hoitoa oikeassa paikassa oikeaan aikaan

Leppävirran kunta muokkaa iäkkäiden asumispalvelustrategiaa nykyisestä huomattavasti kevyempään suuntaan. Perusturvalautakunta hyväksyi strategian yksimielisesti, ja vaikea olisi vastustusta kuvitellakaan, kun näillä linjauksilla tarkoitus on taata jokaiselle ikäihmiselle nykyistä paremmat ja inhimillisemmät palvelut vieläpä siten, että taloutensa kanssa kamppaileva kunta saa uusilla keinoilla tuntuvat vuotuiset säästöt.

Keskustelua ja huoltakin herättänyt vuodeosastopaikkojen purkaminen on iso avain taata ikäihmisille nykyistä parempaa ja inhimillisempää hoivaa. Vuodeosasto on oikea paikka vanhukselle vain ja ainoastaan silloin, kun siihen on terveydelliset perusteet. Kenenkään ei pidä olla vuodeosastolla yhtään pitempään kuin on välttämätöntä. Painopisteen siirtäminen raskaasta laitoshoidosta kotiin tarjottaviin palveluihin ja erilaisiin asumispalveluin on inhimillisesti perusteltu ratkaisu, joka samalla tuo kunnalle mittavat säästöt.

Kaikkien kannalta on parasta tukea vanhusten selviytymistä kotonaan niin pitkään kuin mahdollista. Siinä vaiheessa, kun kotona asuminen ei onnistu, siirrytään asumispalveluihin.

Omaishoitajien tukeminen liittyy tähän toimintamalliin. Kysymyksessä on voimavara, jonka toimintaedellytyksiä ei saa heikentää. Tämän kasvavan ryhmän jaksamisesta on pidettävä huolta. Muistettava on myös se, että läheskään kaikilla ei ole lähiomaisia lähellä auttamassa, ja omaishoito vaatii pyyteetöntä sitoutumista. Kaikista ei omaishoitajiksi ole.

Vanhustenhoidossa tarvitaan joustavia toimintamalleja. Asumispaikkoja on oltava kylliksi. Myös maksusetelikäytäntöihin on saatava joustavuutta ja valikoimaa on lisättävä. Yksityiset hoivayrittäjät täydentäät palveluja.

Tekemistä riittää, kun hoitoa tarvitsevien ikäihmisten joukko kasvaa, ja lakisääteiset palvelut on tarjottava kaikille.

Tarkoitus on taata jokaiselle ikäihmiselle nykyistä paremmat ja inhimillisemmät palvelut.