Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 20. lokakuuta 2020 Poliisin peruspalvelujen on oltava lähellä kansalaisia

Itä-Suomen poliisilaitoksen johdon strategiaryhmä suunnittelee poliisivoimien keskittämistä viitostien varteen. Tässä tapauksessa pääpaikkoja ovat Kuopion lisäksi Iisalmi ja Varkaus. Leppävirran kaltaiselle paikkakunnalle ei poliisin palveluja olla tuomassa, kun ne kerran on pois viety.

Poliisipalvelut ovat valtionhallinnon palveluista kansalaisille tärkeimmät. Poliisilla on vanhastaan ollut vankka sija suomalaisessa yhteiskunnassa. Poliisin pitää näkyä, mutta ennen kaikkea poliisi on saatava tarvittaessa nopeasti paikalle. Kysymys on sekä ihmisten turvallisuuden tunteesta että oikeasta turvallisuudesta, eikä siitä saisi tinkiä.

Kun valtio on keskittänyt toimintojaan, on poliisin palvelut viety yhä kauemmas asukkaiden lähettyviltä. Lupapalvelut ja vastaavat toki hoituvat vaivatta sähköisestikin, ja yhä harvemmalla kansalaisella tulee asiaa poliisin kansliaan. Sähköisesti toimii myös poliisin liikennevalvonta, ja peltipoliisi puuttuu ylinopeuksiin varsin tehokkaasti.

Sähköisesti ei kuitenkaan voi korvata sitä palvelua, joka liittyy kansalaisten turvallisuuteen ja on poliisitoimen keskeisintä sisältöä. Vaikka tavoitteena on ollut siirtää voimavaroja hallinnosta palveluihin ja varmistaa poliisipalvelujen saatavuus koko maassa, ovat palvelut paikoin karanneet liian kauas kansalaisista. Suorastaan järkyttävältä kuulostaa ajatus siitä, että yli 20 000 asukkaan joukko saattaa viikonloppuöisinkin olla vain yhden partion palvelujen varassa. Kaukana ovat ne ajat, kun poliisi näkyi päivittäin Leppävirrankin katukuvassa, ja paikallistuntemus oli kovaa luokkaa. Keskusteluissa näitä aikoja tunnutaan usein kaipaavan, mikä näkyi muun muassa muutaman viikon takaisessa Savonkadun polttopulloiskussa.

Poliisitoimen uudistuksissa korostetaan aina palveluiden saatavuuden turvaamista. Sen pitää tarkoittaa turvallisuuspalvelujen saatavuuden turvaamista unohtamatta harvaan asuttuja alueita. Siinä on haastetta, johon vastaamiseksi tarvitaan strategiaa, joka oikeasti toimii.

Kaukana ovat ne ajat, kun poliisi näkyi päivittäin Leppävirrankin katukuvassa, ja paikallistuntemus oli kovaa luokkaa.