Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Näkökulma: Odotettavissa luminen talvi

Kuluneen kasvukauden säät eivät ole olleet siitä suotuisimmasta päästä viljelijöille. Ainakin näin avomaaviljelyssä, sääolosuhteet ovat se suurin ja merkittävin sadon onnistumiseen vaikuttava tekijä, joihin viljelijä itse ei voi vaikuttaa. Viime kevään kuivuus lisäsi leudon talven vahinkoja. Lisäksi kesän helteet ja sateet tulivat mansikkasesonkia ajatellen juuri väärässä järjestyksessä, eikä tilanne ole ollut kyllä nurmi-, tai viljakasveillekaan sen suotuisampi. Onneksi nyt syksyinen lämpö ja tuuliset olosuhteet ovat saaneet viljojen puinnit jatkumaan ja satoa saadaan talteen.

Viime vuonna koettiin eteläisimmässä Suomessa lyhin talvi moneen vuosikymmeneen, sen kesto oli vaivaiset viisi päivää. Leudon ja vähälumisen talven vaikutukset näkyivät myös täällä Pohjois-Savossa ja viime talvena ensimmäisenä kyseltiinkin ”onko teillä lunta”-kuulumiset. Tosin pohjoisimmassa Suomessa lunta riitti muidenkin tarpeisiin. Nyt henkilökohtaisesti toiveissa on oikein luminen ja sopivasti kovan pakkasen talvi, jottei monivuotiset kasvit taas kärsisi leudosta ja vetisistä olosuhteista. Viime talven vaikutukset näkyivät tämän kesän mansikkasadossa, joka jäi 30–40 prosenttia pienemmäksi normaalista. Talvituhojen laajuus vaihteli tilojen ja peltojen välillä. Roudan puutteen vuoksi juuristo kärsi pahoin vetisessä ja välillä pakastuvassa maassa. Lisäksi leuto sää paransi myös tuholaisten selviytymistä ja desinfioivan pakkasen vaikutus jäi pois.

Onneksi luvassa on hyviä uutisia talvea odottaville! Nimittäin Oulun yliopiston avaruusfysiikan tutkimuslaitoksen aurinkotuulien tutkija Ville Maliniemi on ennustanut normaalin pakkastalven paluuta tulevalle talvelle. Nimittäin viimeisien vuosien aikana aurinkotuulet ovat olleet voimakkaimmillaan ja aiheuttaneet Pohjoismaihin normaalia leudompia talvia. Luulen, että ilmastonmuutos vielä entisestään vahvistaa tätä leudon jakson vaikutusta ja tulevaisuudessa on nähtävissä selkeämmin nämä auringonpilkkujen aiheuttamat leutojen talvien vaihtelut kuin ennen.

Aurinkotuulien voimakkuuksiin vaikuttavat auringonpilkkujen aktiivisuus, joka vaihtelee syklisesti 11 vuoden mukaan. Nyt olisi tulossa se meille normaalimpi jakso, jolloin Pohjoismaissa päästään nauttimaan muutamien vuosien ajan kunnon lumisista pakkastalvista. Aurinko siis vaikuttaa monella tavalla ilmastoon, ei pelkästään lämmittävästi ja valolla, vaan myös aktiivisuudellaan. Näiden auringon aktiivisuutta tutkivien havaintojen avulla sääennusteista saadaan tarkempia ja luotettavampia. Sääennusteiden parantuessa, myös me viljelijät voimme suuremmalla todennäköisyydellä onnistua työssämme. Saamme oikea-aikaisilla toimilla parannettua mahdollisuutta onnistua sadon tuotossa ja voimme siten tarjota terveellistä ja laadukkaasta ruokaa markkinoille.

Kirjoittaja on marjanviljelijä ja filosofian tohtori.

Toiveissa on oikein luminen ja sopivasti kovan pakkasen talvi.