Pääkirjoitus 29. syyskuuta 2020: Väestökatoa vastaan on pakko taistella yhdessä

Onko matala syntyvyys kohtalonkysymys Euroopan taloudelle? Agata Anttonen

Väkilukutilastot eivät ole olleet mitenkään mairittelevia Itä-Suomen kuntien tilannetta tarkastellessa. Väestökehitys on ollut pitkän aikaa sellaista, että asukkaita kuolee huomattavasti enemmän kuin syntyy. Leppävirta ei valitettavasti tee tässä poikkeusta.

Muuttoliikkeen osalta on kuluva vuosi tuonut esiin valonpilkahduksen. Tuoreimpien ennakkotietojen mukaan Leppävirralla voidaan elokuun loppuun mennessä kirjata 35 asukkaan muuttovoitto. Luku ei ole suuri, mutta kuitenkin ilon aihe viime vuoden notkahdukseen verrattuna. Sitä paitsi muuttovoitto on Kuopion jälkeen maakunnan toiseksi suurin, ja valtaosassa pohjoissavolaisista kunnista mennään tässä valitettavasti pakkasen puolelle.

Pohjois-Savon ely-keskuksen ylijohtaja Pasi Patrikainen nostaa (SoSe 22.9.) syntyvyyden ja osaavan työvoiman turvaamisen suurimmiksi tulevaisuuden haasteiksi myös Leppävirralla. Uusien asukkaiden houkutteleminen on koko kunnan tulevaisuuden kannalta elintärkeää. Tätä tukee kunnan markkinointi hyvänä asuinpaikkana, valttikortteina tässä luonnonläheisyys, monipuolinen työpaikkatarjonta ja sujuvat liikenneyhteydet Kuopioon ja Varkauteen.

Paljon puhutaan koronan vaikutuksista muuttoliikkeeseen ja asuinpaikan valintaan. Jonkinlaisia merkkejä maallemuutosta on nähtävissä, toki ilmiö on jossain määrin ollut aina olemassa. Muutaman kuukauden jälkeen on kuitenkin vaikea arvioida, miten vaikuttavasta muuttoliikkeestä tässä on kyse. Suuri virta vie väkeä joka tapauksessa isoihin kaupunkeihin ja eteläiseen Suomeen. Kuopiostakaan ei ole sellaiseksi esimerkiksi Jyväskylän kaltaiseksi maakuntaveturiksi, jonka kasvu säteilisi myös naapurikuntiin.

Jokainen uusi asukas vauvasta maahanmuuttajaan on voitto taistelussa paremman tulevaisuuden puolesta.

Uusien asukkaiden houkutteleminen on koko kunnan tulevaisuuden kannalta elintärkeää.

Kommentoi