Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Digiä ja paperia

Reilut kaksi vuotta on näissä hommissa vilahtanut livakasti, ja monenlaista käännettä eteen tullut. Nyt ei puhuta koronasta, vaan ajattelin kirjoittaa uudistuksesta, joka jää yhdeksi virstanpylvääksi Soisalon Seudun aika tarkasti päivälleen 58-vuotisessa historiassa.

Tämän lehden isällä Kalevi Tolosella oli jämäkät mielipiteet ja näkemystä monista asioista vaikka muille jakaa, mutta digituotteista ei hänen aikanaan ollut minkäänlaista hajua. Viime viikolla lehti harppasi melkoisen askeleen eteenpäin kehityksessä, kun jo ajat sitten periaatteeltaan ja toteutustavaltaan vanhentuneet asiointisivut netissä jäivät historiaan, ja uudet nettisivut otettiin käyttöön. Tämä kauan kaivattu ja hartaasti odotettu merkkitapaus toteutettiin osana Savon Media Oy:n paikallislehtien verkkouudistusta.

Nyt Soisalon Seutu palvelee lukijoitaan ja ilmoittajiaan kolmella tuotteella, jotka tukevat ja täydentävät toinen toistaan. Uusin on päivittäisen uutistarjonnan mukaan elävä verkkosivusto.

Paperilehti ilmestyy tiistaisin. Verkkoon tulee aineistoa päivittäin.

Verkossa tulee jatkossa olemaan suuri osa paperilehden jutuista, mutta myös sellaisia juttuja, joita ei paperisessa postilaatikkoon kannettavassa Soisalon Seudussa julkaista. Lisäksi verkkosivuilta löytyviin uusiin palveluihin kuuluvat muun muassa Savon Sanomien verokone, joka on käytössä marraskuun alussa, ja ennen kaikkea vaalikone, jonka avulla äänestäjien on keväällä mahdollista käydä vertailua leppävirtalaisten ja vehmersalmelaisten kuntavaaliehdokkaiden kesken.

Suurin osa verkossa julkaistavista jutuista on maksumuurin takana. Ne ovat lehden tilaajien luettavissa ja uusien lukijoiden tilattavissa. Tästä käytännöstä on muutama kysely kantautunut korviin, joten avataanpa tätä ajatusmallia.

Lehti harppasi melkoisen askeleen.

Lehteä tehdään tilaus- ja ilmoitustuottojen turvin. Soisalon Seutu kuuluu tilattavien lehtien joukkoon. Kun jutut ovat paperisessa lehdessä tilaajien luettavissa tuoreeltaan, pätee sama myös verkossa julkaistaviin juttuihin. Ilmaista sisältöä ei ole maitopurkissakaan eikä ruisleipäpussissa, vaan ihmisten työnteon kautta sinne syntynyttä.

Verkkopalveluihin kuuluu myös monille lukijoille tuttu näköislehti, joka päivitetään varhain tiistaiaamuna, ja on sisällöltään yksi yhteen paperilehden kanssa. Tätä näköislehteä pystyy lukemaan missä tahansa, ja alkukesästä uudistunut versio on entistä käyttäjäystävällisemmin kännykän näytöllä. Näköislehteä on mahdollista tutkia aamuvarhain siellä, missä posti tuo lehden vasta iltapäivällä tai seuraavana päivänä, ja myös ulkomailla, mihin eivät suomalaiset jakelupalvelut ulotu.

Nämä tuotteet eivät syrjäytä eivätkä uhkaa perinteistä paperista Soisalon Seutua. Paperilehdellä on käyttöliittymänä sellaisia ominaisuuksia, mihin digituotteet eivät pysty. Kalankääreeksikin se soveltuu, kun on tullut ensin puhkiluetuksi. Kala voi olla vaikka verkosta saatu.