lauantai 8.8.2020 Sylvi, Sylvia, Silva

Palveleva Paikallinen jo vuodesta 1962

Leppävirta jäi yhä ilman kansaedustajaa

Eduskuntavaalit 2015 eivät tuoneet tälläkään kertaa omaa kansanedustajaa Leppävirralle, vaikka paikkakunnalla oli kolme vakavasti otettavaa ehdokasta. Ainutlaatuiseksi tilanteen teki jälleen se, että he kaikki olivat Timolan kylältä, jossa äänestysprosentti oli 74,6. Kummallista vaalimatematiikkaa on sekin, että vähiten kolmesta timolalaisehdokkaasta ääniä kerännyt Kaisa Korhonen selvisi ainoana varasijalle.
Timolan ja koko Leppävirran äänikuningatar oli Keskustan Aino Kanniainen, joka keräsi 4086 ääntä, mutta se ei ihan riittänyt varapaikkaankaan, vaan Pohjois-Karjalan Eero Reijonen kiri lopulta ohi 4348 äänellään. Markku Rossi oli viimeinen Keskustasta valittu Savo-Karjalan kansanedustaja, johon Ainolla jäi eroa 356 ääntä.
SDP:n Mia Hahtalan äänimäärä oli 3488, mikä sekään ei tällä kertaa riittänyt varasijaan. Sen sijaan Vasemmiston Kaisa Korhonen keräsi 1413 ääntä, jolla hän nousi varasijalle varkautelaisen puoluetoverin, Matti Semin päästessä eduskuntaan 2139 äänellä.
Tunnelmat vaalivalvojaisissa olivat luonnollisesti pettyneitä, vaikkakin kaikki leppävirtalaisehdokkaat vakuuttivat urheasti, että elämä jatkuu. Jokaisella heistä on hyvä virka tai toimi, johon on muutaman nukutun yön jälkeen hyvä palata. Kunnallispolitiikka jatkuu jokaisen kohdalta myös jo maanantaina, jolloin he osallistuvat kunnanhallituksen kokoukseen.
Kaisa Korhonen vietti vaalivalvojaisia kotonaan tyttärensä Sirkun sekä kahden koiran ja kissan kanssa. Lukion fysiikan lehtorina työskentelevä puoliso Reima Rouvinen lähti oppilaidensa kanssa Puolaan, joten äiti jäi pitämään huushollia pystyssä.
– Juuri täysi-ikäiseksi tullut poikamme Tatu Rouvinen on vaalitoimitsijana, ja lupasin hakea hänet kotiin tuossa puoli kymmenen aikaan kirkolta. Muuten tässä telkkarin ääressä seuraan vaalituloksia, Kaisa jutteli.
Myös Mia Hahtalan vaalivalvojaisia vietettiin perheen kotona Timolassa, jonne oli kokoontunut reilun parinkymmenen hengen kannustajajoukko.
– Parhaamme tehtiin, mutta se ei tämän parempaan riittänyt. Meillä oli mahtava tiimi, ja erityisen urhoollisuusmitalin ansaitsisi Tossavaisen Kari, joka on jaksanut puurtaa todella paljon. Kiitollinen olen kaikille muillekin mukana olleille, Mia Hahtala sanoi.
Aino Kanniaisen vaalivalvojaisiin Maisemamajalle ahtautui suuri joukko keskustalaisia kannattajia, joita oli tullut Iisalmea myöten. Tunnelmat olivat jännittävät miltei loppumetreille asti, sillä vuoroin varapaikka oli Ainolla, vuoroin Eero Reijosella, joka lopulta veti pitemmän korren.
– Toisaalta on ehkä hyväkin, että sitä varapaikkaa ei tullut. Se kun olisi vähän kuin löysässä hirressä olemista. Nyt tiedän heti keskiviikkona, kun palaan töihin, miten kalenterini suunnittelen, Aino juttelin vaalituloksen selvittyä.
Jatkojytkyn ottaneet Perussuomalaiset pitivät omia valvojaisiaan Leppärenkaan tiloissa. Siellä tunnelma oli jumittavista tietoyhteyksistä huolimatta vähintäänkin tyytyväinen. Vehmersalmelainen rovasti ja kansanedustaja Kimmo Kivelä keräsi 5134 ääntä ja tuli uudelleen valituksi.
– Ennakkoäänien jälkeen näytti vielä huonolta, mutta hyvinhän tässä lopulta näyttää käyvän, tuumi edelliskerralla ehdolla ollut Markku Pesonen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Puheenjohtaja Reijo Arovaara ja Jussi Vänttinen seuraavat, kun Tuomo Laitinen ja Pekka Itkonen kumoavat Timolan vaaliuurnan pöydälle. Leena Mälkki tarkastaa, että jokainen lappu tulee ulos.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sirkku Rouvinen vietti vaalivalvojaisia äitinsa Kaisa Korhosen kanssa kotona Timolassa. Koirat eivät ainakaan sure, että emäntä pysyy vaalien jälkeenkin kotinurkilla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aino Kanniaisen vaalivalvojaisissa oli tiivis tunnelma, kun iso joukko kannattajia ahtautui maisemamajalle jännittämään lopputulosta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eero Sutinen ja Erkki Hynninen sekä iso joukko muita demareita jännitti Mia Hahtalan kotona vaalitulosta.

Lue tiistain lehdestä, kuinka Leppävirralla äänestettiin ja tunnelmat myös vaalipaikoilta.

Kommentit

  • Jari Holopainen

    Näin se demokratia toimii. Liekö sitten hyvä vai huono asia. Ehdokkaiden muodostama kolmiyhteys ja uskolliset kannattajat vaikuttavat sen verta kestävältä perustalta, ettei edes neljän vuoden päästäkään taideta muutosta nähdä.

Jätä kommentti

*