keskiviikko 24.7.2019 Kristiina, Tiina, Kirsti, Kirsi, Krista, Kiia, Tinja

Palveleva Paikallinen jo vuodesta 1962

”Koulu ei sovellu matkailualueelle”

LTH-matkailun kehittämishankkeen vs. projektipäällikkö Kirsi Vuonnala ja Vesileppis-hotellin johtaja Kimmo Rossi pelkäävät, että Leppävirran matkailun kehittäminen tipahtaa ”junasta”, jos koululla tukitaan alueen lisäkehittämismahdollisuudet.

 

KOULU ei sovellu matkailubisneksen yhteyteen, sanoo Sport & Spa Hotel Vesileppiksen toimitusjohtaja Kimmo Rossi.
– Matkailustakin puhutaan nykyään matkailuteollisuutena, ja teollisuusalueelle ei sijoiteta kouluja ja vanhainkoteja; kaavoituksellakin on tarkoituksensa, Rossi vertaa.
Hän myöntää olevansa turhautunut kouluasiasta, jota vastaan perusteleminen on vienyt häneltä aivan liian paljon aikaa oikealta bisnekseltä.
– Leppävirta tarvitsee päättäjiltä elinkeinoja tukevia päätöksiä, ei niitä hankaloittavia. Koulua suunnitellaan nyt paraatiliikepaikalle, joka tarvittaisiin säilyttää sopivaa käyttöä varten liikepaikkana tai liikunta- ja virkistysaluetoiminnan seuraavia kehitysaskelia varten, Rossi miettii.
Hän muistuttaa, että Vokkolan alue on avainasemassa Leppävirran kunnan vetovoimaisuudelle niin uusien yritysten kuin asukkaidenkin houkuttelemiseksi. Tilastojen valossa väestön väheneminen onkin pienentynyt viime vuoteen verrattuna.
– Esimerkiksi viime kesänä eräs yrittäjäperhe muutti Leppävirralle näiden puitteiden ansiosta ja sen vuoksi, että tällä mäellä on niin hyvä ”pöhinä”.
Rossin mukaan Leppävirran matkailukokonaisuus ”jalkauttaa” euroja myös paikkakunnan muille yrityksille.
– Me teemme myös vientiä, kun myymme vaikkapa 1000 euroa ulkomaille, niin maksamme siitä raaka-aineita ja henkilökunnan palkkoja noin 85 prosenttia, joten työllistämme moneen suuntaan ihmisiä. Lisäksi, kun matkailija lähtee tulemaan sieltä Suomeen, hän jättää helposti toisen mokoman rahaa pitkin matkaa eri yrityksiin, eli kerrannaisvaikutukset matkailuteollisuudessa ovat poikkeuksellisen suuret. Kun taas vaikkapa metalliyritys myy 1000 euron edestä tavaraa ulkomaille, se on vain se summa, Rossi havainnollistaa.

VESILEPPIS on saanut nyt ensimmäisen kerran myös kunnolla jalansijaa tuettujen lomien järjestämiseen. Vuosia sitten joitakin pieniä ryhmiä kävi vastaavilla lomilla, mutta Rossin mukaan ne olivat jo hiipuneet täysin.
– Ensi vuodelle on myyty tuettuja lomia jo 25–30 viikkoa eri ryhmille. Ensimmäiset kaksi 45 hengen ryhmää saapuvat viikolla 9.
– Näillä toiminnoilla on tilatarpeita, ja myös Areenalle ulkopuolelta tuleva raha on tarpeen. Mutta kuka haluaisi jatkossa järjestää tyhy- ja kokouspäiviä pihapiiriin, jossa koulun kellot soivat ja oppilaat meluavat ja juoksentelevat.
– Missä muualla on vapaa-ajan kohde, jonka yhteydessä on koulu? Meillä on rahoittajana matkailuun sijoittava pääomarahasto Nordia Management, eikä sielläkään kukaan tiedä vastaavaa, ja he sentään tuntevat tämän maan matkailukohteet, Rossi puntaroi.
Hän kertoo, että jo viime syksynä hotellilla jouduttiin ohjaamaan nuorisoa pois tupakoimasta ja klimppimästä oven edustalta ja istuksimasta aulassa. Koulu saattaisi tuoda uudestaan näitäkin häiriötekijöitä hotellille.
Rossi korostaa, että ei katso tilannetta yksittäisen matkailijan, eikä edes yksin oman yrityksensä silmin, vaan koko elinkeinoryppään kannalta.
– Me on nyt tehty 1,5 vuotta kovasti töitä tämän paikan kilven kiillottamiseksi ja on saatu tänne kymmenkunta uutta pienyrittäjää. Tämä kokonaisuus työllistää kaikkiaan 22 pienyrittäjää joko koko- tai osa-aikaisesti. Me tultiin kääntämään täysin väärässä kurssissa ollutta laivaa ennen kuin olisi ollut liian myöhäistä. Nyt kun kääntyminen on alkanut, niin ollaan valmiita vetämään matto alta koko työltä ja tulevaisuudelta. Uskomattomalle ja hämmentävällehän se tuntuu.

LEPPÄVIRRAN kunnassa on meneillään myös liikunta- terveys- ja hyvinvointimatkailun kehittämishanke.
Hankepäällikön sijaisuutta marraskuun alusta hoitanut  toteaa, että aluetta on kehitetty ensisijaisesti matkailukäyttöön ja hankkeen myötä siihen haetaan kasvua.
– Olisi aika hassua, jos kehittäminen torpataan sillä, että alue blokataan muuhun käyttöön. Se kyllä hankaloittaisi toimintaa, Vuonnala miettii.
Vuonnalan mukaan LTH-matkailuhankkeen myötä on alkamassa  ensi vuonna myös kokonaisvaltainen kehityssuunnitelma – kysyntälähtöinen liiketoimintastrategiaan sidottu kokonaisuus, jossa haetaan alueelle uutta vetovoimaa.
– Vesileppiksen läheisyydessä olevat alueet ovat yksi keskeinen asia, jotka voivat tarjota uusia kasvumahdollisuuksia tai rajoittaa niitä.
Kehityssuunnitelman tekoon on hankkeessa määräraha, ja toteuttajaksi on valittu matkailumarkkinoinnin ja -viestinnän ammattilainen Hannu Komu/Onvisio Consulting, joka on ollut tekemässä muun muassa Pohjois-Karjalan matkailun teema- ja toimenpideohjelmaa 2014-2020.
– On hyvä, että selvityksen tekee ulkopuolinen henkilö, joka näkee asiat uudella tavalla. Sieltä voi nousta aivan yllättäviäkin ratkaisuja.
– Kehittämissuunnitelmassa Vesileppis 2020 listataan, mitä alueella jo on, ja mitkä ovat tulevaisuuden tavoitteet sekä järkevät tavat hakea kasvua. Tärkeää olisi, että kaikki alueella tehtävät ratkaisut pohjaisivat oikeisiin suunnitelmiin, Vuonnala sanoo.
Rossi lisää, että päättäjilläkin pitäisi olla suunnitelmat tiedossa Vokkolan alueen rakentamisesta päätettäessä. Koulun paikasta päätettäessä näin ei ole.

Kommentit

  • Senja Bunda

    Niin TOTTA!

    Koulurakennuksille on tilaa virran puolella; Alapihan ja amiskan välissä on kenttää rakentaa. Koululaiskuljetusten kannalta myös oivallinen paikka.

    Se vaan on niin, että eri-ikäiset koululaiset limppivät ja räkivät, jättävät tupakannatsansa, energiajuomatölkkinsä, patonkipussinsa, pitsalaatikkonsa ym. ympäri kyliä, missä liikkuvatkin. Kuka haluaa heidän jätöksiään hotellin ympärille ja hotellivieraiden väisteltäväksi? Aamuisin kuljen Ässän ohitse töihin ja törmään kaikkiin näihin. Kotikasvatuksesta en edes viitsi puhua.

    Suosittelen kunnan päättäjille samoja reittejä koululaisten liikkumisaikaan. Autosta roskia on hankalampi havaita.

Jätä kommentti

*