perjantai 20.9.2019 Varpu, Vaula

Palveleva Paikallinen jo vuodesta 1962

Kivuliaitten kuukautisten syy pitäisi selvittää, sanoo endometrioosia sairastava Laura

Vehmersalmelaislähtöisellä Laura Savolaisella (23) kipuilut alkoivat teini-iässä. Oli kivuliaita kuukautisia, tärinäkipua, suolen toiminnan häiriöitä ja kroonista väsymystä.

Diagnoosin hän sai vuonna 2012: kyseessä oli endometrioosi, kohdun limakalvon pesäkesirottumatauti. Endometrioosipesäkkeet reagoivat kuukautiskierron mukaiseen estrogeenitason nousuun ja laskuun.

Väärässä paikassa kasvava kudos ei pääse poistumaan elimistöstä vuotona, jolloin vuotava veri tulehduttaa kudoksia ja seurauksena voi muodostua arpikudosta. Endometrioosi voi myös aiheuttaa lapsettomuutta.

– Jotkut pitävät kivuliaita kuukautisia normaalina, eivätkä edes hakeudu lääkäriin. Kipuilun syy pitäisi kuitenkin selvittää, Laura vakuuttaa.

Tällä viikolla vietetään endometrioosiviikkoa. Lauran tarinan voit lukea kokonaisuudessaan 15.3. ilmestyneestä Soisalon Seudusta.

 

Laura Savolainen on oppinut elämään kroonisen sairautensa kanssa, ja läheisten tuki sekä vertaistuki ovat olleet hänelle hyvin tärkeitä sairauden kanssa jaksamisessa.

Jätä kommentti

*