lauantai 11.7.2020 Elli, Noora, Nelli, Eleonoora

Palveleva Paikallinen jo vuodesta 1962

Kari Rajamäki työmarkkinoiden avaamisesta turvapaikanhakijoille: ”Ollaan tekemässä historiallista munausta”

Kari Rajamäen mielestä rajan olisi voinut sulkea Torniossa viime syksynä.

ENTINEN sisäministeri ja kansanedustaja Kari Rajamäki on huolissaan hallituksen suunnitelmista avata työmarkkinat turvapaikanhakijoille. Häntä kauhistuttaa hallituksen sinisilmäisyys.

– Jos työntekomahdollisuus avataan turvapaikanhakijoille ilman saatavuusharkintaa (ilman rajoituksia) ja karenssiaikaa ja työehtojen ennakkovalvontaa, niin Suomesta tulee Ruotsin lailla Euroopan liberaalein maa.

– Sen jälkeen ihmissalakuljettajat sen noteeraavat ja käyttävät vahvasti markkinointiinsa.

– Tässä ollaan todella tekemässä historiallista munausta kaiken kuorrutukseksi vielä.

Rajamäki muistuttaa, että Suomessa on satoja tuhansia työttömiä ja heidän joukossaan noin 60 000 nuorta työtöntä.

Rajamäkeä kauhistuttaa kotimainen sinisilmäisyys ja harmaat markkinavoimat.

– Sen jälkeen meidän työmarkkinat on sekaisin. Ne on orja- ja vaikka mitä markkinoita sitten.

 

RAJAMÄKI on huolissaan myös kansalaisten turvallisuudesta. Hän lisäisi poliisin sekä myös turvapaikkahakemusten käsittelyn resursseja.

Rajamäen mielestä turvapaikanhakijoiden liikkumista on turvallisuussyistä voitava rajata ja valvoa.

– He jotka ovat todella suojelun ja Geneven-sopimuksen mukaisen pakolaisaseman statuksen piirissä, heidät pitää mahdollisimman nopeasti saada kotouttamiseen.

Rajamäen mielestä rajan olisi voinut sulkea Torniossa viime syksynä.

– Kyllä sellaisessa tilanteessa olisi Suomen ja Ruotsin pitänyt pystyä reagoimaan. Että ei lasketa eteenpäin. Se olisi kerta kaikkiaan pitänyt pysäyttää.

Pitäisi olla myös ennakoivaa toimintaa. Kuten lähtömaiden turvallisten ja turvattomien alueiden selvittäminen. Siinä suomalaiset virkamiehet nukkuivat, Rajamäki kritisoi.

 

SUOMEN sisäministerinä Kari Rajamäki toiminoin vuosikymmen sitten. Hän oli vuonna 2006 myös EU:n sisäasiainministerineuvoston puheenjohtajana.

Suomen puheenjohtajuuskauden linjana oli, että maahanmuuton hallinta on välttämätöntä työmarkkinoiden vakauden, kotouttamisen onnistumiseksi sekä laittoman maahanmuuton ja rajat ylittävän rikollisuuden ja terrorismin torjumiseksi.

Myös EU-komissio painotti, että kolmansista maista tulevilla työntekijöillä tulee pyrkiä täydentämään eikä korvaamaan eurooppalaisilla työmarkkinoilla jo olevaa työvoimaa.

Rajamäki kritisoi komissiota siitä, ettei maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan linjauksia ole ymmärretty ja viety eteenpäin nykyisessä komissiossa. Tähän työhön eivät ottautuneet myöskään Rajamäen suomalaiset seuraajansa.

– Suomessa ei olla valmiita tunnustamaan, että komission ja puheenjohtajuuskautemme jälkeiset hommien hoidot pettivät. Virkamiehet kertoivat, että minun jälkeeni kiellettiin laiton maahanmuutto -sanojen käyttökin.

Juha Thitz

(Haastattelu julkaistu Soisalon Seudussa 19.1.)

Jätä kommentti

*