maanantai 3.8.2020 Nea, Linnea, Neea, Vanamo

Palveleva Paikallinen jo vuodesta 1962

Juho pääsi heti työn makuun Soisalon Seudussa

OSA Kivelän koulun kahdeksasluokkalaisista aloitti viikon jännittävän TET-viikon parissa. Itsekin aloitin työelämään tutustumisen kokeilemalla toimittajan työn syvintä olemusta Soisalon Seudussa: lehtijutun tekoa.

Ensitöikseni pääsin Alapihan kouluun haastattelemaan tettiläisiä ja pieniä ykkösluokkalaisia. Ilona Kajava tykkää olla lasten seurassa ja suunnittelee opetusalalle ryhtymistä peruskoulun jälkeen. Hän aikoo mennä ylä-asteen jälkeen todennäköisesti Leppävirran Lukioon. Joten ala-aste tuntui hänestä kaikin puolin sopivalta valinnalta TET-paikaksi.

Pienet ykkösluokkalaiset pitävät Ilonaa mukavana, avuliaana ja osaavana ”apuopena”. Pientä ihmetystä herättivät Ilonan reikäiset farkut. Eräs nuori mies tuntui olevan varma, että joku karhu puri reiät Ilonan housuihin.

– Tällaiset reikähousut ovat muotia varsinkin nuorten keskuudessa, sanoo Ilona, jota kommentti nauratti kovasti.

 

ILONA on päässyt neuvomaan lapsia koulutehtävissä ja sanoo työn olevan rentoa eikä mihinkään ole kova kiire. Koululla on ollut muutenkin rauhallista eikä kiusaamistapauksia ole ainakaan Ilonan silmään sattunut.

– Välitunnilla pelataan ja leikitään kaikenlaista, mutta jalkapallo ja hippa ovat parhaat pelit, huutavat oppilaat melkein yhteen ääneen. Opettajat ovat mielissään auttavista käsistä ja kehuvat Ilonaa reippaaksi ja ahkeraksi tytöksi.

Toinen työelämään tutustuja Iiro Ahonen on päässyt Alapihalla muun muassa tarkistamaan lasten koulutehtäviä sekä järjestelemään ja siistimään luokkaa.

– Lapset ovat mukavia ja omaavat hyvän käytöksen, sanoo Iiro.

 

TOINEN haastattelupaikka oli autohuoltamo Blue Truck Service. Kaksi tettiläistä Topi Järveläinen ja Risto Jäppinen tuntuivat nauttivan TET-paikastaan kovasti.

– Pääsimme  heti ensimmäisenä päivänä pesemään ja kantamaan renkaita, kiinnittelemään pultteja ja lakaisemaan lattioita, sanovat pojat.

Molempia poikia kiinnostaa alan hommat ja he tähtäävätkin todennäköisesti peruskoulun jälkeen samantapaisiin töihin. Pojat kuvailevat työpaikan olevan mukava ja rento, ja kiinnostavaa tekemistä riittää varmasti koko viikon ajaksi.

TET-paikkojen kirjo on tänä keväänä suuri, joten nähtäväksi jää, miten muiden kahdeksasluokkalaisten TET sujuu.

 

Juho Harjuveteläinen

Kivelän 8B-luokan oppilas Juho Harjuveteläinen valitsi TET-harjoittelupaikakseen Soisalon Seudun.

Jätä kommentti

*