perjantai 7.8.2020 Lahja

Palveleva Paikallinen jo vuodesta 1962

Jäämuumit kesälevolle

Näyttelyn purkupäivänä Muumimamma sai traktorikyydin ulos.

Vesileppiksen alla hiihtoareenalla esillä olleen Muumi-jääveistosluolan suosio yllätti näyttelyn järjestäjät. Tapaninpäivänä 2018 avattu jääveistosluola on nyt päättänyt ensimmäisen kautensa.

Kesäkuun loppupuolella luolassa ylittyi 35 000 kävijän raja, joka ylitti tavoiteltavaksi kävijämääräksi asetetun 15 000 kävijän rajan yli kaksinkertaisesti. Nyt jäämuumit ovat painuneet niin sanotusti kesälevolle odottamaan seuraavan näyttelyn valmistelujen alkamista. Näyttelyn jälkeen areena palautetaan syksyksi hiihtokäyttöön.

Veistokset saavat traktorikyydin ulos. Huoltopäällikkö Teemu Tirkkonen kiilaa yllättävän näppärästi Muumimammaa kuvaavan patsaan jäästä tehtyä seinää vasten ja koppaa sen traktorin kauhaan. Hommassa ei mene kuin ehkä minuutti, ja ainut vaurio on patsaan lohjennut kenkä. Mamma saa siis poseerata kauhassakin varsin arvokkaasti.

– Näyttelyn jälkeiset lopputunnelmat ovat pääasiassa ilo ja helpotus. Kyllä näitä on yritetty hyvänä pitää, on nähty vaivaa ja huollettu. Olemme todella tyytyväisiä siihen, miten hyvin näyttely menestyi, Tirkkonen kertoo purkutyön lomassa.

Jääveistosnäyttelyn rakenteisiin kuuluu paljon muutakin kuin jäätä ja lunta. Luolasta riisutaan taustakankaat ja ylimääräiset rekvisiittana olleet kuuset viedään pois. Lumessa olevat valot ja kaapelit on myös korjattava talteen. Kattoon kiinnitetyt värivalot sammutellaan, mutta ne puretaan vasta myöhemmin, koska siihen tarvitaan nosturia. Lunta pitää hakata kaapelien ympäriltä lapiolla, koska se on kevään mittaan pakkautunut ja jäätynyt tiiviiksi ja kovaksi. Purku kestääkin useita tunteja.

(Teksti ja kuva: Pyry Jumppanen)

Jätä kommentti

*