maanantai 23.9.2019 Minja, Miisa, Mielikki

Palveleva Paikallinen jo vuodesta 1962

Sorsakosken ja Paukarlahden tilavaraukset pysyivät voimassa

Veikko Pitkänen peräänkuulutti pikaisesti tehtävää palveluverkkoselvitystä, jotta kouluratkaisu saataisiin tehtyä kesään mennessä.

Leppävirran kunnanvaltuusto hyväksyi ensi vuoden talousarvion maanantai-iltana. Kokouksessa käytiin äänestys kunnanhallituksen esityksen ja kunnanhallituksen puheenjohtajan Aino Kanniaisen (kesk.) esityksen kesken.  Sorsakosken koulun ja Paukarlahden päiväkodin tilavaraus pysyi voimassa äänin 19-14.

Äänestyksessä jätettiin kaksi tyhjää ääntä.

Kunnanhallituksen esitys, joka syntyi äänestyksen tuloksena, sisälsi 450 000 euron varauksen Sorsakosken koulun ja Paukarlahden päiväkodin vuokratiloja varten. Kanniainen esitti, että varausta ei tehdä, vaan kunta tekee palveluverkkoselvityksen ensi vuoden aikana. 450 000 euron lisäys kasvatti budjetin alijäämän reiluun 2,1 miljoonaan euroon. Kunnanjohtaja Matti Raatikaisen esityksessä alijäämä oli 1,7 miljoonaa euroa.

– Jos varausta ei olisi, mistä raha otettaisiin, kysyi Veikko Pitkänen (sd.) ja esitti, että palveluverkkoselvitys tehtäisiin niin, että se saataisiin valtuuston eteen jo alkuvuodesta.

– Kokonaisuuteen nähden varautuminen Paukarlahden ja Sorsakosken akuuttiin ratkaisuun ei ole kamelin selän taittava juttu, huomautti Heikki Ropponen (kesk.)

– Varaus on varaus, se tulee tehdä. Oikein synkkinä aikoina on hankala lähteä raapimaan jostain rahaa.

Ropponen puhui myös palveluverkkoselvityksen puolesta.

– Sitä ei pidä tehdä van kylille vaan myös kuntakeskustaan, ja sen on tehtävä äkkiä.

Pikaista selvitystä kaipasi myös Anne Aholainen (sd.).

– Toivon, että kokonaisuutta arvioidaan pidemmältä ajalta. Kunnanhallituksen esityksen sisältö on se, että tutkitaan. Toivon myös, että selvitys antaisi mahdollisuuden tarkastella myös Paukarlahtea ja Sorsakoskea erillisinä, eikä yhtenä könttänä.

Auli Piiparinen (kesk.) piti valitettavana tilannetta, jossa koulu- ja päiväkotirakennukset ovat tiensä päässä.

– Valitettavasti tarkkoja laskelmia ja suunnitelmia viipalekouluista ja kiinteistä koulurakennuksista ei ole. Tarvitaan pidemmän aikavälin suunnittelua. Velkaa kunta voi ottaa, mutta joskus se on maksettava pois. Kriisikuntiin ei uusia asukkaita saada.

Marjo-Nina Mustosen (kesk.) kannatti niin ikään palveluverkkoselvityksen tekemistä, mutta seisoi samalla Sorsakosken ja Paukarlahden takana.

– Olemmeko tekemässä päätöstä jolla olemme ehdoin tahdoin lisäämässä lasten ja nuorten pahoinvoinnin aiheuttamia kuluja tulevaisuudessa. Tärkeintä on säilyttää positiivinen, kuntaamme kehittävä asenne.

Markku Pesonen (ps.) sanoi pistävänsä nitropurkin taskuun ja puhuvansa tärkeän asian puolesta.

– Syntyperäisenä sorsakoskelaisena puhun kylän puolesta. Koko pitäjän etu on hyvä tavoite, mutta olen vastuussa niille ihmisille, jotka ovat minua äänestäneet. Aina sitä kotikylän asiat on mielessä.

– Koulu ei ole pelkästään koulurakennus, vaan monenlaisen toiminnan keskus. Kaikki ei ole pelkkää koulua, vaan myös liikuntatiloja. Onko koulun kohtalo niin tarkkaan laskettu, mitä kunnostaminen maksaisi vähimmillään, ja mitä ison kolossin purkaminen sitten maksaisi?

Sivistystoimenjohtaja Sari Ihalainen toivoi valtuustolta pitkän tähtäimen ratkaisuja.

– Palveleeko viipaleratkaisu kuntalaisten tarpeita kylällä? Siksi palveluverkon tarkastelu on tarpeen.

Rakennuttajapäällikkö Hannu-Pekka Seppänen otti kantaa viipalekoulun kustannuksiin.

– Hankintasuunnitelmaa meillä ei ole.  Käytön kulut tulevat rakennuskulujen päälle. Koulu 40 lapselle matalalla liikuntasalilla olisi noin 700 neliötä. Seitsemän vuoden vuokra-ajalla kuukausivuokra olisi 13 000 euroa. Perustamiskustannus olisi noin 115 000 euroa. 60 ja 80 lapsen koulut ovat vastaavasti kalliimpia.

Jätä kommentti

*