tiistai 14.7.2020 Aliisa, Alisa

Palveleva Paikallinen jo vuodesta 1962

Haapamäkeen tuskin tulee grafiittikaivosta vielä 20 vuoteen

EU on luokitellut grafiitin kriittiseksi mineraaliksi, jota ei Euroopassa monessakaan paikassa kaiveta, kertoo geologi Hannu Makkonen.

Haapamäen ja Pitkäjärven alueen maanomistajat Leppävirralta ja Heinävedeltä kokoontuivat viime viikolla runsain joukoin Leppävirran valtuustosaliin grafiitti-infoon.

Maanomistajat olivat kutsuneet kaikki grafiitista, siihen liittyvästä malminetsinnästä sekä mahdollisen kaivostoiminnan alkamisesta kiinnostuneet kuulemaan Geologian tutkimuskeskuksen erikoistutkijaa Hannu Makkosta.

Makkonen selventää tilaisuuden alkuun termistöä: tällä hetkellä Haapamäessä tehdään malminetsintää, jolla ei ole vielä kaivostoiminnan kanssa mitään tekemistä.
– Lain mukaan vähäistä näytteenottoa ja kaivosmineraalien etsintätyötä voi tehdä jokamiehenoikeudella, kohteliasta olisi tietenkin ilmoittaa asiasta maanomistajalle.

Makkosen mukaan Suomessa esiintymän löytymisestä kestää lähemmäs 20 vuotta kaivoksen pystyttämiseen. Kaivostoiminnan aloittaminen ei siis ole varmaa malminetsinnöistä huolimatta.

Lue lisää tiistain 27.9. Soisalon Seudusta.

Jätä kommentti

*