tiistai 14.7.2020 Aliisa, Alisa

Palveleva Paikallinen jo vuodesta 1962

Elvytyslaitetta tehtiin tutuksi kunnan väelle

Sähkö johdetaan defibrillaattorista sydänlihakseen liimattavien elektrodien kautta.

Leppävirran kunnan henkilöstölle järjestettiin viime viikolla käyttökoulutusta kunnantalolle hankittuun elvytyslaitteeseen, defibrillaattoriin.

Defibrillaattorilla pyritään sydänpysähdystilanteessa poistamaan haitallinen rytmihäiriö antamalla elvyttävälle hoitava tasavirtasähköisku. Käyttäjä käynnistää laitteen ja noudattaa sen antamia ohjeita.

– Se ohjeistaa ääni- ja tekstiohjein vaihe vaiheelta toimimaan oikein, sanoo koulutuksen järjestäneen ja defibrillaattorin toimittaneen Merplast Oy:n Mikko Martiskainen.

Sähkö johdetaan defibrillaattorista sydänlihakseen rintakehälle liimattavien elektrodien kautta. Tärkein vaihe on elektrodien laittaminen.

– Elektrodit on asetettava oikeaan asentoon ja kohtaan rintakehälle, jotta sähköenergia johtuu oikein, Martiskainen tähdentää.

Tällä hetkellä kunnan defibrillaattorissa on kahdet elektrodit, ja lapsille tilataan omat elektrodit. Lasten sydänongelmat, joihin defibrilaattoria voidaan käyttää, ovat kuitenkin erittäin harvinaisia.

Laitetta säilytetään kotelossa kunnantalon pääoven tuulikaapissa. Sen tekninen käyttöikä on noin 20 vuotta.

– Tarvittaessa sitä voi kuljettaa potilaan luokse esimerkiksi lähikauppaan tai torille, sanoo defibrillaattorin vastuuhenkilö kunnassa, työsuojelupäällikkö Heikki Soininen.

Hädän tullen laite kannattaa viedä muutaman minuutin matkan päähän kunnantalolta, jolloin sen käyttämisestä on vielä hyötyä eikä esimerkiksi hapenpuutteesta tulevia aivovaurioita ennätä tulla. Kunnantalon kiinnioloaikana laitetta ei voi käyttää.

Jätä kommentti

*